Welkom op de site van research in law   Click to listen highlighted text! Welkom op de site van research in law

Romantische fraude

Internet

MV5BZWQ0ODhmODktZDQzOS00YjJjLWE3MmMtMzY2ZTE3ODEzNGU1XkEyXkFqcGdeQXVyNjUwNzk3NDc@._V1_Datingsites kunnen enorm handig zijn om in contact te komen met leuke mensen, maar wat als je te maken krijgt met romantische fraude? Het gaat bij romantische fraude om personen die op datingsites op zoek zijn naar slachtoffers, met het doel om ze verliefd te maken en hen vervolgens financieel uit te buiten. Steeds vaker gebeurt dit gewoon via internet. Hoe herken je romantische fraude online en hoe werkt het?

Als je te maken krijgt met romantische fraude via datingsites, kan het gaan om een man of een vrouw. De persoon kan ver weg wonen, bijvoorbeeld in Nigeria of Ghana, maar ook heel dichtbij. Er kan sprake zijn van een echt profiel met eigen foto, maar ook van een vals profiel met foto's van mensen die geen idee hebben dat hun foto's worden gebruikt om andere mensen op te lichten.

images-3Slachtoffers van romantische fraude op internet
Het type mensen die uitgezocht worden door de fraudeur, zijn:
Mannen of vrouwen die eenzaam zijn
Mensen die mogelijk wat (spaar)geld hebben
Mensen die gemakkelijk verliefd gemaakt kunnen worden

Als je heel graag een nieuwe relatie wilt vinden, maakt dat je tegelijkertijd ook kwetsbaar. Pas op voor te mooie beloftes van vreemden. Vaak zijn het de eenzame mensen die kwetsbaar zijn die het slachtoffer worden van oplichting via datingsites.

Hoe gaat de fraudeur te werk?
Vaak woont hij/zij niet om de hoek en dus kan je niet zomaar even langsgaan om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Om je verliefd te maken zegt hij/zij de dingen die je graag horen wilt, bijvoorbeeld:
Ik heb je gemist
Je bent knap/mooi/lief/bijzonder/wijs
Ik hou van je
Ik verlang naar je
Je hebt mijn leven weer zin gegeven
Ik wil je nooit meer kwijt
enzovoorts
Maar ook gaat de zogenaamde romanticus steeds vaker om geld of goederen vragen. Smoesjes die gebruikt kunnen worden zijn dat ze geld nodig hebben om papieren te regelen om naar jou toe te kunnen komen, of ze beweren dat ze hun huis uit wordne gezet als ze geen geld betalen aan wie dan ook, of ze liegen dat hun familie honger lijdt, of dat ze geld nodig hebben voor medicijnen... Er is altijd wel een reden waarom ze geld nodig hebben. Als je verliefd wordt op een fraudeur, en je stuurt geld, kan je dat geld niet meer terugkrijgen.

Profielfoto romantische fraudeur
Zijn of haar foto kan van zichzelf zijn, maar het kan ook de foto van een volstrekt onbekende zijn. De fraudeur zal immers een profiel maken wat aansluit bij jouw leeftijd en jouw verlangens. De naam die hij of zij gebruikt op de datingsite kan ook een valse naam zijn of zelfs de naam van een ander persoon. Iemand die echt bestaat, maar die zich niet bewust is dat iemand anders zijn/haar identiteit gebruikt om contact te leggen met slachtoffers. Als er een profielfoto en/of naam van een ander gebruikt wordt, is er sprake van identiteitsdiefstal.

Verliefd op een onbekende van internet
Via chatten en email kan je gemakkelijk verliefd worden op een volstrekt onbekende. De gevoelens kunnen zelfs intens heftig zijn omdat ook de erotische spanning sterk kan worden.

Je kunt de persoon met wie je alleen maar online contact hebt immers niet echt aanraken, dus alles wat er tussen jullie gebeurt is uitsluitend emotioneel en visueel. Het verlangen om hem/haar echt vast te kunnen houden, groeit en groeit als je verliefd wordt. Het is dus echt niet raar als je verliefd wordt op iemand die je niet kent, maar het is wel risicovol, want feitelijk heb je geen enkel bewijs dat die persoon is wie hij/zij beweert te zijn.

images

Klassiek

MV5BNjRjMDE0ODYtZWM1ZS00N2E0LWI2OTAtZjIzMGI0Y2M5YjkwXkEyXkFqcGdeQXVyNjUwNzk3NDc@._V1_Romantische fraude,  is het oplichten van een slachtoffer door hem of haar verliefd te laten worden op de oplichter, of door het slachtoffer (valse) hoop te geven op een liefdesrelatie. De oplichter maakt vervolgens misbruik van de kwetsbaarheid van het slachtoffer door hem of haar aan te zetten tot het overmaken van geld. Een dergelijke handelwijze doet denken aan die van een loverboy, en men kan een loverboy ook wel zien als een romantische oplichter. In Angelsaksische landen spreekt men van 'sweetheart swindlers', in Zweden van 'Sol-och-vår' naar de tekst die een bekende Zweedse romantische oplichter in zijn contactadvertenties gebruikte.

De oplichter zal allereerst op zoek gaan naar een slachtoffer. Dit kan door middel van vrijgezellenactiviteiten of via het uitgaanscircuit. Vervolgens zal hij of zij de meestbelovende contacten verder uitbouwen. Het ideale slachtoffer heeft weinig ervaring met relaties, weinig vrienden, of is door een of andere oorzaak kwetsbaar, en is bovendien financieel goed bemiddeld. Romantische oplichters zijn vaak knap en/of hebben een vlotte babbel.

De verdere werkwijze komt er meestal op neer dat de oplichter het slachtoffer probeert in te palmen door veel aandacht en complimentjes aan hem of haar te geven. Deze werkwijze doet derhalve erg denken aan de loverboy. Het slachtoffer zal verlangend uitkijken naar ieder contact met de oplichter. Wanneer het slachtoffer kwetsbaar of eenzaam is zullen de contacten een van de weinige lichtpuntjes in zijn of haar leven zijn, en zal er een zekere emotionele afhankelijkheid bestaan. Ondertussen zal de oplichter zo veel mogelijk informatie proberen te verzamelen over de financiële positie van het slachtoffer en eventuele verdere zwakheden. Een kenmerk van romantische fraudeurs is dan ook dat ze veel aandacht hebben of veinzen voor hun slachtoffer, maar weinig of niets over zichzelf vertellen. Vaak ook "spiegelen" datefraudeurs, dat wil zeggen dat zij hun eigen situatie sterk laten lijken op die van hun slachtoffer, waardoor zij vertrouwen wekken en herkenbaar zijn voor hun slachtoffer.

Er zal een relatie ontstaan, maar uiteindelijk zal de oplichter, wanneer het slachtoffer hem volkomen vertrouwt en volledig afhankelijk van hem of haar is, om geld gaan vragen. De redenen daarvoor kunnen legio zijn, en de oplichter zal het slachtoffer bezweren dat het terug zal worden betaald. Voorbeelden zijn:

  • Een kleine lening ter overbrugging van een (zakelijke) tegenvaller of om een boete te betalen.
  • Geld voor familie of medicijnen.
  • Het slachtoffer overhalen tot het schenken van (dure) cadeaus zoals juwelen en auto's.
  • Het openen van een gezamenlijke bankrekening met kredietruimte die de oplichter vervolgens tot het maximum benut en het slachtoffer met de schuld achterlaat, of het misbruiken van bank- of kredietkaarten van het slachtoffer.
  • Samen winkelen en iedere keer het slachtoffer laten betalen of 'voorschieten' voor de eigen aankopen. Ook andere kosten zoals gas/water/licht of huur kunnen op deze wijze, soms zelfs voor langere tijd, op het conto van het slachtoffer worden geschoven.
  • Verduistering: spullen van het slachtoffer 'lenen' en niet meer terugbrengen.
  • Ook is het mogelijk dat de oplichter het slachtoffer als katvanger misbruikt. Men kan hier denken aan het overboeken van geld van een rekening in het buitenland (bijvoorbeeld Luxemburg) naar die van het slachtoffer (Nederland), dat het geld weer moet doorsluizen naar een ander buitenland (bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden). Het slachtoffer eindigt hierdoor niet alleen kaalgeplukt, maar wordt ook geconfronteerd met (strafrechtelijke) maatregelen wegens medeplichtigheid aan fraude of witwassen.

Het slachtoffer, inmiddels emotioneel afhankelijk van de oplichter, betaalt of doet wat hem of haar gevraagd wordt, waarna de oplichter om meer vraagt. Uiteindelijk verdwijnt de oplichter, het slachtoffer kaalgeplukt en met een gebroken hart achterlatend. Vaak heeft de oplichter 'relaties' met meerdere personen.

 

cropped-header-bg-3.jpgOpgepast

Als een romantische fraudeur je zo ver heeft dat je verliefde gevoelens hebt, zal hij/zij proberen het voor elkaar te krijgen dat jij hem of haar geld stuurt. Dit kan geld zijn voor:
Een reis (bijvoorbeeld een reis naar jouw land)
Een ziek familielid (eerder kan hij/zij niet naar je toekomen)
Medicijnen voor eigen gebruik
Zakelijke reden
Visa
Geld om zijn/haar studie af te makenOverige vormen van online liefdes fraude
Er zijn nog meer manieren waarop je kunt worden opgelicht via internet dating.
Een date kan simpelweg doen alsof hij/zij vrij is en op zoek naar een vaste relatie, terwijl hij/zij getrouwd is en helemaal geen zin heeft om iets langdurig met je op te bouwen. Het gaat dan bijvoorbeeld alleen maar om seks (wat best vaak voorkomt) of om je geld. Dit kan variëren van 'jou laten betalen voor de uitjes,' tot 'geld van je lenen' met de bedoeling om dit niet aan je terug te betalen.

Ook kunnen homoseksuele mensen, die nog niet uit de kast gekomen zijn, de pech hebben om afgeperst te worden door onechte dates. De oplichter maakt hem/haar eerst geïnteresseerd en kan het slachtoffer vervolgens voor geld afpersen.
Een andere truc is om iemand in een westers land verliefd te maken op iemand uit een ver land. De persoon uit het verre land komt daadwerkelijk naar Nederland en wil inderdaad met zijn/haar slachtoffer trouwen. Hij/zij wil op die manier echter alleen maar een deel van je vermogen binnenhalen en/of alimentatie opeisen na een echtscheiding en/of alleen maar een verblijfsvergunning proberen te bemachtigen.
Getrouwde mensen die online stiekem wat avontuur zoeken, kunnen later ook afgeperst worden voor geld.
enzovoorts

Gechanteerd worden met naaktfoto's
Als je erg verliefd bent op iemand die je vooral online ontmoet, kan het voorkomen dat je 'liefje' jou om een paar pikante foto's verzoekt. Of het kan voorkomen dat er via de webcam meer gedaan wordt dan gezellig gechat. Het risico dat de ander jou filmt als je je naakt vertoont, en het risico dat iemand je later kan chanteren, is helaas niet gering.
Stuur dus nooit pikante foto's van jezelf naar iemand.
Toon je nooit naakt of uitdagend op de webcam.
Besef dat alles wat je zegt of doet, tegen je gebruikt kan worden

Oplichting via datingssites voorkomen
Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een romantische oplichter, zijn er een aantal dingen je beter wel en niet kunt doen:
Vertel niet te veel over jezelf.
Controleer haar/zijn gegevens.
Is het te mooi om waar te zijn? Dan is het meestal ook echt niet waar.
Waar woont je internet date? En klopt dit met zijn/haar taalgebruik?
Als je internet geliefde in het buitenland woont, Google dan eens zijn liefdesverklaringen en kijk of de verklaringen kant en klaar van internet zijn gehaald. Dit schijnt regelmatig voor te komen bij fraudeurs die het Engels niet goed beheersen en daarom gebruik maken van kant en klare teksten die speciaal gemaakt zijn om hun slachtoffers verliefd te maken.
Wordt het serieuzer tussen jullie? Vraag dan om zijn/haar naam en adres en huistelefoonnummer. 06 nummers (en mobiele telefoonnummers in het algemeen) zijn onbetrouwbaar. Ook Hotmail of Gmail adressen beschermen iemands ware identiteit.
Zorg dat je de persoon in het echt ontmoet dit kan op een neutrale plaats, bij voorkeur samen met iemand die je vertrouwt
Als hij/zij ver weg woont stuur dan nooit geld.
Wees op je hoede en realistisch. Als iemand je om geld vraagt kan die persoon op je geld uit zijn in plaats van op jouw liefde. Menige romantische fraudeur heeft vele relaties met meerdere slachtoffers, die vanwege dezelfde smoesjes geld sturen
Neem geen cheques aan die je moet omzetten in cash, of andersom, want er kan ook verkeerd geld moeten worden omgewassen waarvoor je gebruikt kunt worden bij liefdesfraude.
Is de persoon knap en jong en ben jij dat zelf niet? Vraag je dan af waarom hij/zij juist interesse in jou toont en of dat logisch is
Hangt hij/zij een zielig verhaal op waarvoor geld de aangewezen oplossing is? Bied dan niet aan om iets te betalen.
Vraagt hij/zij jou om geld? Besef dan dat dit verdacht is en zeg dat je geen geld bezit.
Luister naar je 'niet pluis' gevoel.

Ben je toch opgelicht? Meldt dit dan bij de politie en bij de datingsite(s) waarop de oplichter actief is.

Click to listen highlighted text!