Welkom op de site van research in law   Click to listen highlighted text! Welkom op de site van research in law

Nieuws

Prof. Eduard Meijers


 1. Prof. Eduard MeijersDe Rechtspraak kan zijn financiële problemen niet zelfstandig oplossen. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd dat is uitgevoerd in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Ook worden de financiële problemen volgens de onderzoekers vergroot omdat rechtszaken steeds complexer worden zonder dat daar extra geld tegenover staat.
 2. Om een weg uit de financiële malaise te vinden liet de Raad de hele organisatie door onafhankelijke onderzoekers doorlichten. Hierbij werd onder meer gekeken naar mogelijke besparingen op de bedrijfsvoering en werd onderzocht of het veelgehoorde geluid dat rechtszaken steeds complexer worden, klopt.
 3. Zwaardere zaken
 4. Uit het onderzoek blijkt dat rechtszaken in vrijwel alle rechtsgebieden de afgelopen jaren zwaarder en daarmee tijdrovender zijn geworden. De vergoeding die de Rechtspraak van de overheid per zaak krijgt, is daarvoor niet volledig aangepast. De Rechtspraak moet dus meer werk verzetten terwijl er geen extra geld tegenover staat.
 5. Bedrijfsvoering
 6. Op de bedrijfsvoering is verspreid door de organisatie wel geld te besparen, stellen de onderzoekers. Maar het gaat hierbij om relatief kleine besparingen, die er niet voor zullen zorgen dat de Rechtspraak zijn hoofd boven water kan houden. Daarnaast gaat het vaak om maatregelen die de Rechtspraak niet alleen kan nemen, maar waarbij ook andere organisaties moeten worden betrokken.
 7. Locaties
 8. Er is 1 aanbeveling van de onderzoekers waar de Raad zich niet in kan vinden: geld besparen door het afstoten van rechtbanklocaties. De discussie hierover is enkele jaren geleden binnen en buiten de Rechtspraak al breed gevoerd, met als slotsom dat het afstoten van deze locaties de toegang tot de rechter voor burgers beperkt en daarmee niet wenselijk is. Ook heeft de politiek zich meerdere malen tegen dit soort maatregelen uitgesproken.
 9. Financieel gezond
 10. Naast het vandaag verschenen onderzoek liet de Raad eerder het financieringssysteem van de Rechtspraak onderzoeken. Het blijkt dat ook de manier van financiering de financiële problemen verergert. Op dit moment krijgt de Rechtspraak per zaak betaald. Bij een forse terugloop van het aantal rechtszaken betekent dit dat er veel minder geld binnenkomt terwijl vaste kosten gelijk blijven. Ook biedt het huidige systeem geen ruimte voor innovatie. De Raad is samen met minister Dekker op zoek naar een oplossing voor dit probleem.
 11. De onderzoekers van het vandaag verschenen rapport schatten het tekort van de Rechtspraak op ongeveer 50 miljoen euro per jaar. Dit bedrag loopt naar verwachting de komende jaren op. De Raad en minister gaan in gesprek over de vergoeding die de Rechtspraak de komende jaren krijgt. De resultaten van het doorlichtingsonderzoek zullen hierbij worden besproken. 

 12. Nederlandse rechtspraak dik in de financiële problemen. Als het een bedrijf was dan was allang het eigenfaillissement aangevraagd. De rechtspraak die ondermeer moet beoordelen over insolventie. De directeur wordt meestal als schuldige aangewezen. daar zijn de rechter niet tolerant mee. Meestal krijgen een stempel die directeuren tot aan hun dood.
 13. Nu zijn die zelfde rechters heel wat te verwijten, je moet toch wel blind zijn als je dit niet ziet aankomen. Geen bedrijf of onderneming komt niet zo maar in de problemen, dat is een proces van jaren.
 14. Maar is dit wel zo? Nee.
 15. Rechtspraak en handel
 16. Wat we vergeten dat rechtspraak geen handel mag zijn. Waarom winst maken? We denken dat wel maar het is fout. Er moet geld na toe en dat zal wel moeten anders gaat ons rechtssysteem failliet.
 17. En laten we wel zijn wat is nu € 35 Miljoen wat er elk jaar bij moet. Er zijn genoeg overheidsinstellingen die we kunnen missen als kiespijn waar niemand benul van heeft dat deze er zijn.
 18. Het aantal zaken loopt terug dus minder omzet. Dat is toch een gunstig teken we hebben dan minder problemen. Advocaten, Juristen, deurwaarders die groep is dan ook de klos zijn zou je denken. De deurwaarders, die zitten gebonden aan vaste tarieven die hebben er inderdaad last van.
 19. Die advocaten kunnen het wel oplossen, 14% minder omzet, dan maar de tarieven verhogen met 14%. Wie merkt dit? Betaalde je eerst € 213,- per uur dan wordt het nu € 242,- valt niet op van € 199,- naar € 226 valt wel op dat zit hem in die twee.


Click to listen highlighted text!