Welkom op de site van research in law   Click to listen highlighted text! Welkom op de site van research in law

Dagvaarding

De rechtbank waar de waarheid als eerste sneuvelt.

IMG_0566Een ontmoetingsplaats waar het liegen is uitgevonden zo lijkt het en zo is het.

Hier bestaat geen waarheid, gelukkig is de enige waarheid die telt die van de rechter en die bindend is.

Het gaat om geld en dan is liegen toegestaan. Het is niet te bevatten maar hoe dikwijls heb ik het niet waargenomen dat advocaten die zich verheven voelen en  alles mogen doen. Dat denken ze en zo gedragen ze zich. Betrap die lieden en zeg  "liegen mag niet" en weerleg de zaak. Meestal is er dan weinig over van die over het paard getilde personen in een zwarte jas waar ze trots op zijn als een kind met een nieuwe bal.

De positie en organisatie van de advocatuur past niet meer binnen de moderne samenleving. En hoe zien ze er uit dan voornamelijk de mannen, vettig te dikke buik, verkeerde schoenen het heeft iets weg van een omgeschoolde automonteur. Die automonteur moet vettig zijn dat is zijn beroep maar heeft over het algemeen meer fatsoen.

Dus opgelet en hou de regie over uw zaak want anders wordt u zeer arm.

U gaat dagvaarden

IMG_0166 Als u zich meldt bij een advocaat of jurist krijgt u zelden te horen "niet doen". Terwijl dit wel eens de juiste oplossing zou kunnen zijn. Nee de pijp moet ook roken bij di soort kantoren niet waar. Eerst moet er een voorschot worden betaald, dan wordt er gekeken, wat de correspondentie is geweest en na weken krijgt u nog eens een rekening want dat voorschot wordt pas verrekend op het einde van de rit. En meestal moet er dan worden bij betaald of een gering bedrag komt terug. Heeft u de zaak verloren, dan heeft u dubbel verlies.

Neem een voorbeeld. U heeft nog van een persoon of bedrijf € 2500,- tegoed. Voorschot € 500,- is netjes. Dagvaarding vaste kosten € 350,- (griffierecht en kosten deurwaarder). U verliest de zaak totaal € 2500,- plus € 850,- en de kosten van de gedagvaarde partij zo hoort het nu eenmaal nog een € 400,- dat zijn er dan € 1250,-.

Maar we zijn er nog niet wat dacht u van die € 2500,- die u nog te goed heeft?

Conclusie € 3750,- dat is nog eens zaken doen.

Dan de vraag hoe moet het dan wel?

Wordt vervolgd.

U bent gedagvaard

IMG_0163Meestal, liggen er dan al diverse herinneringen, waar u wel of niet op heeft gereageerd. Ik laat nog even in het midden wat de dagvaarding inhoud, maar het is in eerste oogopslag na te gaan wie er is gedagvaard, u in persoon uw BV of een andere rechtspersoon. Heeft u een eenmanszaak dan wordt u meestal in persoon gedagvaard met de vermelding van de bedrijfsnaam.

Nu moet u iets gaan doen voor de datum die vermeld staat in de dagvaarding, altijd op de eerste bladzijde.

Doet u niets, dan wordt er een verstek vonnis uitgesproken dat zijn 70% van de vonnissen. Er is nog steeds niets aan de hand want u heeft nog een maand te tijd om een verzoek in te dienen tot zuiveren van het vonnis. Dat krijgt u absoluut, u dient nu weer actie te ondernemen. Doet u weer niets dan wordt een vonnis uitgesproken "verstekvonnis". Nu heeft u nog een kans. Om binnen vier weken na betekening van het vonnis een verzet procedure aanhangig te maken.

Meestal is het raadzaam om naar de kosten te kijken of betalen beter is. Al heeft u gelijk maar u moet het wel krijgen. Principes zijn erg duur en een niet in te schatten declaratie van een jurist of advocaat.

Click to listen highlighted text!