Welkom op de site van research in law   Click to listen highlighted text! Welkom op de site van research in law

Belasting afspraak met Nike

Brussel start onderzoek naar Nederlandse belastingdeals met Nike

Bron FD

De Europese Commissie onderzoekt mogelijke illegale staatssteun van Nederland aan Nike. Het onderzoek draait om afspraken die de Belastingdienst in Nederland heeft gemaakt met de Amerikaanse sportkledingfabrikant, die een Europees hoofdkwartier in Hilversum heeft. Daardoor zou Nike te weinig belasting betalen.

Het is niet de eerste keer dat Nederland onder de loep wordt genomen door Brussel vanwege belastingdeals. Starbucks moest ruim €25 mln steun terugbetalen, een onderzoek naar meubelfabrikant Ikea loopt nog. De uitkomst daarvan moet voor de zomer bekend zijn. 'De lidstaten mogen ondernemingen niet toestaan ​​om complexe structuren op te zetten die hun belastbare winsten ten onrechte verminderen en hun een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten verlenen', aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager

Het ministerie van Financiën benadrukt donderdag dat de Commissie in de zaak Nike nog niet heeft vastgesteld dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun, maar slechts onderzoek doet. Het zal daar 'uiteraard' aan meewerken. Nike zegt in een eerste reactie tegen persbureau Bloomberg dat het onderzoek van de Commissie 'iedere grond mist'. Als de Europese Commissie vaststelt dat sprake is van illegale staatssteun van Nederland aan Nike, dan moet de sportfabrikant die steun terugbetalen.

Belastingparadijzen

Nike laat een deel van deinkomsten die het buiten de VS boekt, via Nederland lopen als royalty's over het eigen merk. Die royalty's worden vervolgens uitbetaald aan dochterbedrijven in belastingparadijzen. De winst van deze dochters wordt daar niet of nauwelijks belast. Nike heeft voor deze constructies afspraken gemaakt met de Belastingdienst. Brussel twijfelt of deze zogeheten ‘rulings’ door de beugel kunnen. Het onderzoek richt zich op de periode 2006-2015 waarin de Belastingdienst vijf van dergelijke rulings zou hebben afgegeven. Twee daarvan zijn nog van kracht.

Click to listen highlighted text!