Welkom op de site van research in law   Click to listen highlighted text! Welkom op de site van research in law

aansprakelijkheid


imgres-1Aansprakelijkheid is een begrip uit het vermogensrecht, in bijzonder het verbintenissenrecht, binnen het burgerlijk recht. Met aansprakelijkheid wordt bedoeld dat een persoon gehouden is aan een verbintenis te voldoen. Als iemand aansprakelijk is, moet hij verhaal op zijn vermogen ter voldoening van een of meer verbintenissen accepteren, ook wanneer hij de verbintenis niet tot stand heeft gebracht. Aansprakelijkheid moet worden onderscheiden van draagplicht. Dat iemand aansprakelijk is, wil nog niet zeggen dat de verbintenis uiteindelijk ook daadwerkelijk ten laste van zijn vermogen moet blijven.

Aansprakelijkheid wordt echter vrijwel altijd in het verband van schadevergoeding geplaatst. De term aansprakelijkheidsrecht heeft alleen betrekking op schade.

VOORBEELDEN

(samengevat alles wat fout gaat)

cropped-desktop-achtergrond-met-vuurtoren-tijdens-storm-op-zee.jpgAansprakelijkheidsrecht
Algemene voorwaarden Bedrijfsongevallen en beroepsziekten Beoordeling van polisvoorwaarden, dekkingsgeschillen en andere verzekeringsrechtelijke kwesties. Beroepsaansprakelijkheid van dienstverleners (fouten gemaakt door artsen, advocaten, notarissen, architecten en constructeurs, accountants,makelaars, assurantietussenpersonen etc.). Beslag- en executierecht Bestuurdersaansprakelijkheid Contractuele aansprakelijkheid (wegens nakoming van verplichtingen uit overeenkomst). Exoneraties Garanties Juridisch advies bij bodemverontreiniging en giftige stoffen Letselschade Loonregres (verhalen van loonkosten van arbeidsongeschikte werknemers op aansprakelijke partijen). Overheidsaansprakelijkheid. Productaansprakelijkheid. Risicoaansprakelijkheid Schadevergoeding Schadeverzekering. Verkeersaansprakelijkheid. Wanprestatie. Werkgeversaansprakelijkheid. Handelsgeschillen Grensoverschrijdende procedures. 

Click to listen highlighted text!